Ut med abortnemd! Inn med en tverrfaglig rådgivningstjeneste!

Posted by in Helse, Hverdagen, Jobb, Politikk

For mange år siden ble jeg med en pasient i abortnemnd som “nærmeste pårørende” fordi hun ikke hadde noen andre enn meg. Den gravide kvinnen var stresset. Tenk om de nektet henne abort? Vi kunne nesten høre hennes puls løpe løpsk og se svetteperlene trille nedover panna. Det har vært beintøft, men nå hadde hun bestemt seg. Problemet er at det er noen andre som har siste ordet og er uten tvil en ekstra belastning for henne å være her. Vi har jo selvbestemt abort fordi vi anerkjenner at kvinnen står nærmest til å gjøre disse vurderingene selv. Absurd at noen andre skal avgjøre!
Den anspente stemningen økte stadig, helt til det nesten ble umulig å puste der inne. Veggene i rommet syntes å trykke seg mot oss. Man kunne høre en knappenål falle da nemnda underettet kvinnen om hva avgjørelsen ville bli. Hun gipset etter luft og lot tårene renne.
 

Jeg husker jeg tenkte: Hva godt bringer en nemnd? 

Lege Tilde Broch Østborg foreslår heller følgende i en artikkel
 
“Fjern nemndene, og erstatt dem med en tverrfaglig rådgivningstjeneste som kan gi god informasjon om fosterets tilstand, prognose og mulige støtteordninger frikoblet fra avgjørelser om avbrudd. Det er ingen som er bedre rustet enn kvinnen, til å fatte en slik avgjørelse når all informasjon er på bordet.”

UT MED ABORTNEMD! INN MED EN TVERRFAGLIG RÅDGIVNINGSTJENESTE!