EAT bryter barrierer og får politikere, næringsliv og forskere til å samarbeide

Posted by in Helse, Jobb, Politikk

“Jeg har lyst å involvere deg.”

Jeg jobbet sammen med Usman Mushtaq for første gang i 2010 da jeg ledet en nasjonal klimakampanje for Norsk medisinstudentforening. Kampanjen varer i 2 år, og våre veier skilles lag etter prosjektet. Jeg går inn i lokalpolitikken, driver litt med musikk og teater og jobber som lege, mens han blomstrer i arbeidet med global helse og har blant annet ledet Norges FN ungdomsdelegasjon og vært WHO-representant for alle medisinstudenter i verden.

sthlm05

Foto: EAT

“Hvis du skal ha noe gjort, må du spørre de som har mye å gjøre. Det er nettopp en grunn til at de har mye å gjøre – fordi de sier ja.”

4 år senere møtes vi igjen. “Hva er planen videre, Linda?” Han kaster ikke bort tiden. Akkurat sånn som jeg kjenner han. Usman sitter i EAT Advisory Board sammen med blant annet initiativtaker dr. Gunhild Stordalen, (Stordalen Foundation, GreeNudge), professor Johan Rockström (Stockholm Resilience Centre), Richard Horton (redaktør i det medisinske tidsskriftet Lancet), dr. Felicia Knaul (Harvard School of Medicine) og Jonas Gahr Støre (tidligere utenriks- og helseminister i Norge).

Etter noen uker, tar han kontakt igjen og spør meg om jeg vil være en del av Science Team bak EAT Stockholm Food Forum 26. og 27. mai som rapportør med fokus på de økonomiske konsekvensene, spesielt helseaspektet, i dagens globale matvaresystem. Akkurat da befinner jeg meg på oppdrag som lege i Kambodsja og holder på å sjonglere mellom 5-7 prosjekter med lokalbefolkningen i et av verdens fattigste land. Det kommer til å bli svært tidskrevende og spørsmålet kommer på et veldig dårlig tidspunkt. En god venn sa til meg en gang: “Hvis du skal ha noe gjort, må du spørre de som har mye å gjøre. Det er nettopp en grunn til at de har mye å gjøre – fordi de sier ja.” Jeg smiler for selv og tenker på at ligger vel noe i det.

sthlm01

Foto: EAT

Vi blir både flere mennesker, spiser mer enn før og blir sykere av maten vi spiser.

EAT er et forum som er unik og nytenkende. Det samler næringslivet, politikere og forskere for å endre dagens matvaresystem til å gi bedre mat for vår egen helse og samtidig ta vare på planeten vår. Siden sist jeg engasjerte meg i klimaspørsmålet,  har det blitt gjort flere urovekkende funn. Vi blir både flere mennesker, spiser mer enn før og blir sykere av maten vi spiser. Verdens befolkning er forventet å stige til 9 milliarder i år 2050. Antalle mennesker med fedme har nesten doblet seg siden 1980, og 60% av årsakene til diabetes skyldes vektøkning. 65% av befolkningen bor i land hvor overvektighet og fedme dreper flere enn underernæring. Det klare budskapet er at livsstilssykdommer ikke er et individuelt problem, men et globalt problem.

Antalle mennesker med fedme har nesten doblet seg siden 1980.

sthlm03

Foto: EAT

Blir dette enda en konferanse med bare tomme ord? 

Til nå har jordkloden subsidert våre miljøbelastninger. Visste du at 70 % vannet vi bruker, blir brukt på agrikultur? Vi må tenke nytt når det kommer til å ta regningen på hva det virkelig koster å produsere maten vi spiser og hva slags slags konsekvenser dagens matvaresystem har å si for vår helse, økonomi og planetens fremtid.

Etter ukevis med bombandering av email, skype-møter i 3 ulike tidssoner, dyp litteraturgraving og tett samarbeid med noen av de klokeste hodene innenfor feltet for å jobbe med kompetanseforumet, er vi klare for EAT Stockholm Food Forum 2014. Blir dette enda en konferanse med bare tomme ord? Forventningene er skyhøye.

eat_20140526_012

Foto: EAT

2 dager, 27 talere og 14 land. Det blir to svært innholdssrike dager med blant annet president Bill Clinton som hovedinnleder med klar tale om at fattige i dagens samfunn er i fare for å bli enten underernærte eller overvektige, legendariske Hans Rosling skaper voldsomt liv og engasjement med hans presentasjon om befolkningsvekst og National Graphic-fotograf Mattias Klum magiske bilder som viser hvor viktig det er å ta vare på mangfoldighet og jordkloden vår.

Dette blir sagt på forumet:

Bill Clinton: “It is not poverty that kills but the belief that every day will be like today.”

Ron Finley: “Do epic shit!”

Richard Horton: “On future sustainability: Competition will kill us, cooperation will be essential for our survival.”

Gunhild Stordalen: “Science holds the key to the sustainable future.”

eat_20140527_003

Jeg har troa og er glad for at jeg skal være med videre for å gjøre ferdig rapporten fra kompetanseforumet EAT economics og bringe oss et skritt nærmere løsningen. Jeg er takknemlig for å dele denne rike erfaringen med så utrolig mange inspirerende og dyktige mennesker!

photo 1

Jeg liker tankegangen om å gjøre hverandre gode. Vi må jobbe på tvers av sektorer. Det er det jeg også føler er formålet med EAT – hvordan kan vi dra nytte av hverandres kunnskap, påvirkningskraft og entusiasme for å gjøre matvaresystemet bedre både for enkeltmennesket og planeten vår.

photo 2EAT er over for denne gang, men vi forstår at det er nå det virkelige arbeidet starter. Tiden vil vise hva slags bølger EAT har skapt. EAT vil være 1.-2. juni i Stockholm neste år og jeg håper vi sees igjen da!

Ps. Jeg vil starte en mini bloggserie om matvaresystemet. FØLG MED!