Godt formulert av en lege med samvittighet!

Posted by in Helse, Politikk

Overlege på Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus Heidi Thornhill reagerte sterkt på Bergen Tidende sin lederspalte om legenes reservasjonsrett. Hun har sendt oppsigelse til Bergens Tidende og delt hennes brev på facebook. Hennes statusoppdatering har hittil blitt delt over 1000 ganger på facebook de siste dagene:

“Til Gard Steiro, BT- redaktør:
Etter 25 år som fast og trofast abonnent sier jeg med dette idag opp mitt abonnement med følgende begrunnelse:
1. Deres kamp for reservasjonsrett for allmennpraktikere er ureflektert, historieløs og kunnskapsløs. Dere fungerer som mikrofonstativ for en fraksjon av politikere og for religiøse fundamentalister. Dere undersøker ikke hvordan saken står i land hvor svangerskapsavbrudd ikke er tilgjengelig: Der er antall aborter like høyt, men mødredødeligheten mye høyere enn i land hvor svangerskapsavbrudd gjøres trygt. Dere undersøker heller ikke hvordan livet var for uønsket gravide i landet vårt før loven ble innført. I mine bestemødres generasjon døde kvinner av ettervirkninger av illegale aborter, andre ble ødelagt for livet. Dette finnes det få vitner på i Norge idag, men BT kan gjøre jobben sin og grave, undersøke, fortelle.
Dere tror at det å gi reservasjonsrett til allmennleger er en bagatell, som i praksis lett kan overholdes. Det er det ikke. Det er på denne måten abortmotstandere jobber. Det er meget naivt av dere å ikke forstå dette.
Og det er dypt provoserende at dere deler leger opp i samvittighetsløse/samvittighetsfulle mennesker, og pasientene opp i verdige/uverdige trengende, helt uten å blunke. Ingen synes svangerskapsavbrudd er lett. Ingen. Men dere mener at noen, som er langt fra abortprosessen, skal få lov til å toe sine hender, med statlig godkjenning.
2. Dere benytter tendensiøse, til dels groteske illustrasjoner til debattinnlegg og leder. Bilder med ultralydundersøkelser av store mager illustrerer ikke denne problemstillingen. Det gjør kanskje en renneløkke dannet av navlesnoren rundt halsen på et lite foster, men jeg finner det så usmakelig og grotesk at jeg forbigående mister munn og mæle. Det at dere fjernet denne grusomme illustrasjonen etter et døgns tid på nettet vitner om et blaff av selvkritikk. Jobb mer med det.
3. Retten til selvbestemt svangerskapsavbrudd er en grunnleggende menneskerett. Hvorfor vet ikke BT det? Sjekk opp i saken hos WHO og hos helsedepartement i land vi liker å sammenlikne oss med. Søkeord er “safe abortion”. Gå i gang.
4. Dere setter ikke fokus på det meget udemokratiske faktum at Høyre har inngått en avtale med KrF om å innføre reservasjonsrett i bytte mot støtte i Stortinget for andre saker. Denne meget viktige saken behandles som en pølse i slaktetiden på et hotell i Oslo, og BT problematiserer ikke dette i det hele tatt. I tillegg bruker Høyre partipisken på denne saken. Høyrefolk fortviler. BT merker ingenting.Selv er jeg overlege på Kvinneklinikken i Bergen, og respekterer leger som reserverer seg mot den direkte behandlingen av abortsøkende kvinner. Det har vi alltid håndtert helt greit i Norge, og jeg synes det er fint å holde den etiske debatten levende med mennesker som mener andre ting enn jeg selv gjør. Jeg jobber tett på noen av dem og det er helt uproblematisk. Men jeg synes det er meget, meget problematisk at enkelte allmennleger ønsker å toe sine hender ved å henvise til annen lege som så skal henvise til oss. Hvorfor skulle det hjelpe dem forbi perleporten? Og hvorfor ser ikke BT det poenget? I tillegg vil jeg gjerne formidle at jeg i løpet av snart to tiår i faget aldri har møtt en abortsøkende kvinne som har tatt lett på saken. Det ber jeg BT respektere. Jeg går på jobb hver dag for å redde mødre, ikke for å redde samvittigheten til unnvikende allmennleger.
Jeg kommer til å savne avisen, sånn ellers.”