Er vi leger supermennesker?

Posted by in Helse

Da jeg jobbet som turnuslege på Orkanger Sykehus gikk jeg på vakt kl 14.00 og gikk av kl 09.00 dagen etter. Dette er 19 timers aktiv vakt…og dette er fullt lovlig.

Hvorfor har vi unntak fra enkelte deler av arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser? Er ikke vi mennesker? Hva er spesielt med oss? Er vi født med overnaturlige krefter som gjør at vi ikke trenger hvile som alle andre?

La oss ta en nærmere titt på legers arbeidstid på sykehus.

Arbeidsmiljøloven (AML) gjelder også for leger som for alle andre, men leger har UNNTAK- egne vernebestemmelser (VB)/utvidet arbeidstid (UTA).

Jeg skal prøve å illustrere hva dette betyr i praksis ved å sammenlikne legens arbeidstidsbestemmelser med andre som ikke har slike unntak:

AML: Ikke overstige 9 timer i løpet av 24 timer.
VB: Maks 19 timer per vaktdøgn.

Leger kan altså jobbe over dobbel så lenge enn øvrige arbeidstakere.

AML: Ikke overstige 40 timer i løpet av sju dager.
VB: Ingen arbeidsuke skal overstige 60 timer.

Leger kan jobbe mer totalt i løpet av en uke enn øvrige arbeidstakere.

AML: Minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 time.
VB: Mellom to arbeidsperioder skal det være en arbeidsfri periode på minimum 8 timer.

Legen kan få mindre fri når han først får fri enn øvrige arbeidstakere.

AML: Skal ha 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av sju dager.
VB: Hver enkelt arbeidsuke skal inneholde minimum 28 timers sammenhengende fritid.

Legen kan få mindre fri totalt i løpet av en uke enn øvrige arbeidstakere.

Så ja, det ser ut som vi leger skal være supermennesker!

 

Dagarbeidere med vakttjeneste
På Legeforenings hjemmesider så er argumentet for vakttjenesten at legen skal være dagarbeidere. Vakttjenesten ser derfor ut til å være nødvendig for å få kabalen til å gå opp.

“Dette er et viktig prinsipp i legers arbeidstidsordninger for å ivareta faglighet. Uten dagarbeid som prinsipp, vil ikke utdanning av spesialister kunne gjennomføres på en hensiktsmessig måte. Dette vil igjen medføre at videre flyt i pasientbehandlingen fragmenteres.”

 

Unntak, unntak

Jeg vil samtidig påpeke at det er ikke slik at alle sykehusleger har så lange vakter. Sykehusene har ulik praksis på arbeidstider og noen steder går legene “bare” 12 timers vakter. Men det er slik at partene lokalt (foretakstillitsvalgt og arbeidsgiver) kan avtale annen ordning og få unntak fra vernebestemmelsene. Dette forklarer hvorfor noen turnusleger kan gå 24 timers vakter.

Til turnusleger på sykehus som skal ut i distrikt, gled dere! For legevakt i kommunehelsetjenesten er det nemlig ikke avtalt ytre grenser for arbeidstid…