Mange barneleger vil ikke behandle vietnamesiske barn i Kambodsja
“Jeg skjønner ikke hvorfor datteren min skal til deg i dag. Hun er jo frisk. Hvorfor trenger en lege å sjekke henne?” sier moren og ser frustrert på meg.
I dag er første dagen KulturKlovnene har sammen med Senhoa helsestasjon for barn tilknyttet Lotus Kids’ Club (LKC). Det er en stor utfordring å få foreldrene til å prioritere dette og ta seg fri fra jobb. Gjennomsnittlønna i Kambodsja per dag er på usle 7 dollar, og det betyr at hvert minutt tells for å tjene nok penger for å kunne forsørge familien sin.
Å bekjempe sykdom gjennom forebygging burde være en naturlig målsetting i alle kulturer, men blir dessverre nedprioritert i fattige land.
Halvparten av barna som er med i preschool-programmet til Senhoa er vietnamesere. Denne moren og datteren tilhører blant de 600.000 vietnameserne som bor i Kambodsja. Daglig blir de som den største minoriteten diskriminert i samfunnet og har veldig dårlig tilgang på helsehjelp og lite utdanningsmuligheter i et land som allerede er meget fattig fra før. For dem er forebyggende helsearbeid et totalt fremmed ord. De går til legen når det er nødvendig. Som oftest bare ved livstruende situasjoner, men da er det kanskje for sent.
Jeg skjønner at vi har et stor oppgave foran oss og må i tillegg drive med opplysningsarbeid for å få foreldrene til å se nytteverdien i jobben vi gjør. Jeg forteller moren på vietnamesisk at vi gjennomfører årlig undersøkelse på alle barna tilknyttet LKC. Gjennom dette fremmer vi helse og forhindrer sykdom slik at vi kan for eksempel avdekke sykdom i et tidlig tidspunkt. Å bekjempe sykdom gjennom forebygging burde være en naturlig målsetting i alle kulturer, men blir dessverre nedprioritert i fattige land. Sammen med Senhoa bygger KulturKlovnene opp en fullverdig helsetasjon med god medisinsk kompetanse. Dette er et av tre prosjekter KulturKlovnene har her nede.
“Visste du at flere av barnelegene ikke ønsker å behandle vietnamesiske barn? Sist valgkamp gikk mange profilerte politikere hardt ut mot den vietnamesiske befolkningen i Kambodsja.”
“Da ser alt kjempe bra ut,” kan jeg gledelig fortelle moren etter undersøkelsen. “Tusen takk. Men det visste jeg fra før av. Hun er jo frisk,” sier moren og haster ut døren. Jeg trekker på smilebåndet. Vi har en lang vei å gå, men dette er en start. En viktig start. Her gjør vi viktig helsesjekk som å undersøke hjerte, lunge, ører, øyne og tannstatus. Registrere vekt og høyde slik at vi kan følge med veksten. På denne måten kan vi feks. avsløre vekstavvik som kan skyldes genetikk, forsinket vekst/pubertet, kroniske sykdommer (hjerte, mage- og tarm, nyre), hormonelle tilstander, vekstforstyrrelse i skjelett, kromosomfeil og feilernæring.
I Kambodsja er det legemangel, og det gjelder spesielt for de fattige. Visste du at flere av barnelegene ikke ønsker å behandle vietnamesiske barn? Sist valgkamp gikk mange profilerte politikere hardt ut mot den vietnamesiske befolkningen i Kambodsja. Dette bidrar til økt diskriminering av den største minoriteten i landet.
Senhoa er heldig og har en sykepleier som jobber fast ved LKC. Leak er 24 år, kambodsjaner og har spesialisert seg til jordmor. Hun studerer i tillegg engelsk . Min jobb er er styrke helsetilbudet deres og bygge opp helsestasjonen. Det er veldig fint å se at Leak er så dedikert,og målet er å lære henne opp slik at Senhoa kan fortsette dette viktige arbeidet også etter at KulturKlovnene har dratt.
Leak tar inn neste pasient. Han er bare 6 år.
“Hvor er foreldrene dine?”
“De kommer ikke.”
“Hvor er de?”
“De har reist til Vietnam.”
“Hvor bor du hen da?”
“Jeg er hjemme alene.”
LKC følger opp dette. De finner ut at foreldrene er bortreist og sørger for at han blir passet på av andre i mellomtiden.
Hver dag møter jeg nye utfordringer her nede som setter ting i perspektiv. Jeg er veldig glad i Norge og det samfunnet vi har skapt sammen.