Dagens slaver plukker ikke bomull

Posted by in Politikk

“Alle sier de er imot menneskehandel, men få forebygger dette ved å fremme arbeidsvilkår og skape arbeidsmuligheter for fattige mennesker.” Dette sa Gisle Kvanvig, prosjektleder i Norsk senter for menneskerettigheter, til meg da jeg møtte han i Geneve.

Human-trafficking – eller menneskehandel er verdens tredje største kriminelle industri.

I neste måned reiser jeg gjennom KulturKlovnene til Kambodsja for å jobbe med non-profitt organisasjonen Senhoa. Senhoa skaper muligheter gjennom arbeid for unge jenter som har blitt utsatt for menneskehandel. I tillegg gjør Senhoa forebyggende arbeid rettet mot barn og barnefamiliene i lokalsamfunnet for å forebygge moderne slaveri gjennom skolegang, helsetilbud og andre aktiviteter.

Lavere straff med menneskehandel enn med narkotika og våpen

Menneskehandel forekommer når en person ved hjelp av vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter noen til prostitusjon eller andre seksuelle formål, tvangsarbeid og tvangstjenester, herunder tigging, krigstjeneste i fremmed land eller fjerning av vedkommendes organer, med det formål å oppnå økonomisk vinning eller andre fordeler.

 Vi ser her en globalisering av ulovligheter hvor det er behov for å sette straffetiltak som står til forbrytelsen, og fremme politi- og juridisk samarbeid på tvers av landegrensene.

FN anslår menneskehandel har et omfang på 5-7 milliarder dollar i året, og involverer ca 4 millioner mennesker som forflyttes fra et land til et annet eller innenfor et land. Man antar at 1,2 millioner barn og unge årlig utnyttes som billig arbeidskraft og til kommersielle seksuelle formål. I mange land er straffen for handel med mennesker, lavere enn handelen med narkotika og våpen. Vi ser her en globalisering av ulovligheter hvor det er behov for å sette straffetiltak som står til forbrytelsen, og ikke minst fremme politi- og juridisk samarbeid på tvers av landegrensene.

Dagens slaver plukker ikke bomull

Bakmennene bak dagens moderne slaveri er ikke hvem som helst. Vi finner mektige kriminelle grupperinger som de italienske Camorra, den kinesiske Triaden, den russiske mafiaen og den japanske Yakusa.

Lovbrytere har i nyere tid organisert nye, skadelige former for menneskehandel, som internasjonal ekteskapsindustri og sex turisme. Seksuell utnytting av barn har vokst voldsomt i alle land, men særlig i Asia og Sør-Amerikanske land. Reisebyråer, hoteller, flyselskaper, bedrifter og såkalte ”beskyttere” av barn, er ofte involvert i sex-turismen, og spiller en rolle i organiserte sex-reiser. Menneskehandel drives ikke bare at kriminelle grupper, men vi finner også ektemenn eller kjærester ofte rekrutterer, selger eller tvinger deres kvinnelige partnere ut i prostitusjon, eller er deres hallik. Disse kjæreste-hallikene engasjerer også ofte venner eller andre som kan assistere dem i dette.

Mennesker som ettertraktede forbruksvarer

Menneskehandel er profittmotivert kriminalitet som er betinget av et marked som etterspør mennesker som ”forbruksvarer” for utnyttelse til prostitusjon, tvangsarbeid eller for bruk av deres organer. Økende ressursgap mellom rike og fattige land, urbanisering og minoritetsproblematikk er forhold som muliggjør og opprettholder menneskehandel. Videre er krig og konflikt, fattigdom, arbeidsløshet, synet på kvinner, diskriminering, etniske og religiøse ulikheter samt strenge regler for innvandring faktorer som kan gi grobunn for menneskehandel.

Mange har ikke kontroll over sin egen situasjon. De kan mangle grunnleggende utdannelse og profesjonelle sertifikater, ha liten/ingen tilgang til egen inntekt, mangle kontroll over eget pass og reisedokumenter, være utsatt for kontroll av bolig og bevegelsesfrihet, ikke fri til å avvikle arbeidssituasjonen pga gjeld, trusler og manglende midler, mangle nødvendige språkkunnskaper.

Mennesker som er utsatt for menneskehandel er ikke kriminelle

Generalforsamlingen i FN vedtok november 2000 konvensjon mot grenseoverskridende organisert kriminalitet, Protokollen for å forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker og protokoll mot smugling av innvandrer over land, sjø (hav) og luft.

 I en konferanse i Palermo i Italia desember 2000 kommer de frem til viktige momenter i protokollen mot handel med mennesker:

– Mennesker utsatt for handelen er ikke lengre kriminelle. De er ofre for en kriminell handling.

– Global reaksjon gjennom organisert samarbeid mellom politi, immigrasjonsmyndigheter, sosiale tjenester og frvillige organsasjoner.

– Det finnes nå en internasjonal akseptert definisjon på “trafficking” og en enighet om hvilke måter nasjonal lovgivning skal håndterere menneskehandel

– Alle ofre for menneskehandel er beskyttet, ikke bare de som kan bevise bruk av tvang.

– Ingen betydning om offeret for menneskehandel har gitt sitt samtykke eller ei.

– Sikre at ofre for menneskehandel ikke må bære bevisbyrden.

– Utbytting av prostitusjon og handel med mennesker kan ikke skilles. Prostitusjon og andre former  for seksuell utnytting er en stor del av menneskehandelens formål.

Protokollen er et FN verktøy som setter søkelys på etterspørselen og ønsker gjennom dette å styrke lovgivningen og andre vern i flere land.

Det er viktig å være bevisst på at menneskehandel kan skje både med og uten offerets samtykke.

Livet etterpå – sosial stigma og arbeidsledighet

Erfaring viser at mange har vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet og nyttiggjøre seg de ordinære tiltakene. Det sosiale stigmaet oppleves ofte som svært stort. Ifølge Trafficking in Persons-rapportene vil noen ofre for menneskehandel, spesielt prostituerte, ikke benytte seg av hjelpefasiliteter eller andre tilbud i frykt for stigmaet som følger gruppen. Stigmaet gjøre også reintergrering vanskelig.  Asia Foundation skriver sosial isolasjon og frykt for tidligere menneskehandlere, gjør at mange av ofrene som returnerer står i fare for å bli utsatt for menneskehandelt på nytt. Arbeidsledighet er en annen faktor som kan øke faren for dette.

Egenorganisering og interessearbeid er et viktig virkemiddel for å bidra til å styrke ofrenes sosiale rettigheter og deltagelse i samfunnet. Det er viktig å få de til å komme over i vanlig arbeid eller utdanning.

Skap arbeidsplasser og kjemp for bedre arbeidsvilkår

Kampen mot menneskehandel handler mye om å redusere de bakenforliggende årsakene – som fattigdom, arbeidsledighet, konflikter og skjev sosial fordeling.

Menneskehandel kan forebygges gjennom blant annet tiltak som reduserer rekruttering i opprinnelsesland, informasjonstiltak for å begrense etterspørsel og kjøp av seksuelle tjenester og hindre fremvekst av et illegalt marked for organer.

Mennesker som er utsatt for moderne slaveri, oppsøker gjerne i første omgang personer tilknyttet kriminelle miljøer, med ønske om en inntekt/hjelp til sin egen livsituasjon. Det er et velkjent fenomen at for eksempel jenter blir først lovt vanlige jobber og som til slutt ender opp som prostitusjon.

Ved å skape seriøse arbeidsplasser og kjempe for gode arbeidsvilkår vil man bidra til å redusere denne virksomheten.

KulturKlovnene med musikk og auksjonshammer mot menneskehandel

KulturKlovnene støtter Senhoas arbeid mot menneskehandel. Siden 2010 har Senhoa Foundation etablert tre prosjekter som tar for seg forebygging, rehabilitering og reintegrering av overlevende av menneskehandel og de som er sårbare for seksuell utnyttelse.

1. Lotus Kid’s Club (LKC) – tidlig forebygging av menneskehandel

LKC er et grasrotsprosjekt som støtter gatebarn, deres familie og lokalsamfunn gjennom skolegang, helsehjelp og samfunnsoppbyggende tiltak.

I 2014 skal KulturKlovnene sette opp barneteateroppsetning for barna ved LKC som et aktivitetstilbud på ettermiddagen. Dette er for å gi  barna mestringsfølelse og i et lyspunkt i hverdagen. Vi ønsker å holde dem borte fra gatene.

I tillegg skal KulturKlovnene gjennomføre generell helsesjekk på 70 barn tilknyttet LKC.

2. Lotus House – safe House for unge jenter som er blitt utsatt for menneskehandel

Et tilholdssted for unge jenter som er blitt utsatt for menneskehandel, vold og eller seksuell utnyttelse.

3. Our Own Hands – hjelp til selvhjelp

Our Own Hands (OOH) er et sosialt entreprenørskap som skaper utdanningsmuligheter og arbeidsplasser for jenter som har blitt utsatt for menneskehandel i Kambodsja i form av å designe, produsere og selge håndlagde smykker.

Tirsdag 4. mars skal KulturKlovnene holde veldedighetskonsert med jazzsangeren Anh Vu på Caféteatret i Oslo til støtte for Senhoas arbeid mot menneskehandel. Det blir en hyggelig kveld med musikk og spennende auksjon! Frem til konserten har vi også auksjon på vår eventside på Facebook. Gå inn her.

Ta med en venn, få med deg en uforglemmelig konsertopplevelse og samtidig støtte en god sak! Konserten er åpen for ALLE og har gratis inngang.

Tusen takk for alle donasjonene vi har fått av privatpersoner og næringsliv. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Håper vi sees der!

Veldedighetskonsert 040314

Kilder:

Landinfo – Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.

Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel i perioden 2006-2009.

Politirapport om menneskehandel