FNs internasjonale dag for Eldre
Jeg holdt innlegg i anledning FNs dag for eldre 1. oktober på Søbstad Helsehus. Årets internasjonale tema er ”Framtiden vi ønsker oss – hva sier de eldre.” Det er knyttet opp til FNs tusenårsmål som skal nås innen utgangen av 2015 og i denne sammenheng blir også eldres levekår og livsvilkår viktig.
Verden forandrer seg
Over hele kloden blir vi stadig eldre og antall eldre i verden har aldri vokst fortere. De siste 30 årene har antall menneske over 60 år doblet seg. Det er mer enn noen andre aldersgrupper. Hver måned blir en million mennesker 60 år.
De eldre – et konkurransefortrinn
Vi som samfunn må endre hele vår tilnærming til eldre. Den eldre befolkningen må ikke sees på som et problem, men en ressurs som må brukes. USAs undersekretær for økonomisk vekst, energi og miljø uttalte nylig følgende:
” De landene som bruker sin aldrende befolkning på den mest produktive måten,
vil trolig være de som er mest konkurransedyktige de neste 20 til 25 årene.”
Raskt befolkningsvekst og stabil økning i menneskelig levetid verdensbasis blir en av de største sosiale, økonomiske og politiske endringer i vår tid. Vi må faktisk tenkte helt nytt. Å takle eldrebølgen vil gi suksess. WHO hevder at flere eldre kan bli et lands største konkurransefortrinn.
Hvilken plass skal de eldre ha?
Vi kjenner til Holdningsundersøkelsen til eldre gjort februar 2013 av Statens Seniorråd. Den viser at holdningene til eldre er overveldende positive, men at aldersdiskriminering av eldre forekommer.
“Den største utfordringen er hvordan samfunnet ser på eldre, ikke de eldre selv.”
Vi må derfor endre vårt syn på de eldre. Vi er helt avhengig av eldre som forblir integrert i samfunnet, delta aktivt i utforming og gjennomføring av politikken som direkte angår deres velferd. Ikke minst dele sine kunnskaper, ferdigheter og erfaringer med yngre generasjoner. De eldre må ha en rolle i denne utviklingspolitikken.
Jeg håper derfor at både flere eldre engasjerer seg og flere engasjerer seg for de eldre!