Trondheim sier nei,takk!
Høringsutkastet fra Helse- og omsorgsdepartementet legger opp til at det er kommunene som avgjør om de vil inngå avtaler med fastleger som reserverer seg. Idag behandlet Trondheim bystyre saken og det var overveldende flertall mot regjerings forslag om reservasjonsrett.
Her er mitt korte innlegg under dagens bystyremøte 30.01.14:
“Ordfører. Bystyre.
Har Erna Solberg møtt kvinnen som sitter på legekontoret med kanskje et av livets vanskeligste valg? Det har jeg som lege. Å gjemme seg bak argumentet at regjerings endringsforslag er til kvinners beste fordi hun vil møte et klart og tydelig helsevesen provoserer meg.
Ordfører, ingen kan forutse hva som skjer i fremtiden, og det er urimelig å kreve at kvinnen skal ta hensyn til dette når hun velger fastlege på et tidligere tidspunkt. Det er heller ikke sånn at kvinnen som tar abort, ikke lenger vil ha behov for fastlegen sin etter å ha utført abort.
Istedenfor å legge mer til rette for å vanskeligstilte kvinner som ønsker abort, legitimerer Høyre lovfestet rett til å utsette abort.
Istedenfor å kjempe mot ethvert forsøk på uthuling av abortloven, velger Høyre, på et meget udemokratisk grunnlag, å inngå en avtale om å innføre reservasjonsmulighet i bytte mot støtte i Stortinget for andre saker.
Istedenfor for å gjennomskue abortmotstandere, blir de deres mikrofon.”
Bystyret vedtok med 64 mot 3 stemmer om å ikke åpne for reservasjonsrett og bør med dette sende et sterkt signal til regjeringen.
Takk, Gunn-Berit for godt innspill! Det er viktig at flere med helsefaglig bakgrunn engasjerer seg i saken.
Takk for at du deltar offentlig i denne debatten, og påvirker Trondheims politikere! Jeg er stolt av å bo i en by som sier klart nei til en så betent sak.
Vi som jobber med jentene som ønsker abort, vet at noen av disse tar sitt aller vanskeligste valg når de kommer til oss. Men dagens debatt, med fokus på legers og sykepleieres personlige overbevisning, er ikke helsefremmende for dem debatten omhandler.
En lovfestet rett til helsehjelp er en rett som skal gjelde alle. Uavhengig av hvor du bor, hvor mange fastleger du kan velge blant, og hvor fulle lister de har. Man kan umulig tenke seg hvordan det er å bli sendt fra den ene til den andre fordi man ber om en lovfestet rett som er så “uheldig” at den første legen ikke vil hjelpe deg. Og denne overføringen av pasienter vil ta tid. Tid som kan endre kropp og psyke, øke smerte og belastning.
Resultatet er ulik og uheldig behandling av enkeltindivider. Dette gir oss også et ineffektivt helsesystem der pasienten er helt ute av fokus.
Samfunnsdebatten preger jentene, det preger valget de tar, og det preger livet de får etterpå.
Takk for at du står opp for pasientene dine, Linda!