Covid-19 og rasisme

Posted by in Helse, Hverdagen, Kultur, Politikk

Kjære våre to barn.

Covid-19 og økt rasisme mot asiatere i disse dager. Hvordan skal jeg forklare dere dette? Hvor skal jeg begynne? At dette er bare en del av et større bilde. Enda en ting til i en rekke av liknende hendelser. Dere kommer til å møte stygge blikk, vonde kommentarer og fordommer som dere ikke har noe som helst skyld i. Dere kommer til spørre hvorfor noen kan hate dere når de ikke en gang kjenner dere. Dere kommer til være en del av et arbeidsliv, et næringsliv og et samfunn som systematisk diskriminerer dere før dere en gang får sjansen til å vise hvem dere er.

Jeg skulle ønske jeg kunne trøste den fem år gamle-Linda som for første gang kjente seg annerledes da de andre barna kalte henne for kinamann. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle til den ni år gamle-Linda at det er ikke ho som skal føle skam når den eldre dama holder seg for nesa hele veien ved siden av henne på bussen. Jeg skulle ønske den unge Linda kunne en dag se den eldre Linda svare med hevet hode en mann som ba om en norsk lege fordi hun ikke var egnet til å behandle norske pasienter. Og jeg skulle ønske jeg kunne si at verden vil gå fremover og at dere barna aldri vil møte den uretten som vi har følt på oss.

Når vi ser på dere nå; to små uskyldige barn helt uviten til det som venter dere i fremtiden, vet vi at det vil kreve mye av dere. Å bli sett på som annenrangsborgere, å høre at dere tilhører et annet sted enn det landet dere er født og oppvokst i og at dere har skyld i alt det alle andre med deres bakgrunn gjør og ikke gjør. Dere kommer til å skjønne at disse reglene ikke gjelder for alle, at mange ikke kommer til å skjønne den stigmatiseringen dere vil utsettes for og kanskje vil dere oppleve at deres nærmeste venner bagatelliserer når dere forsøker å dele at dette sårer.

Dere kommer til å føle at dere må løpe dobbelt så fort, hoppe dobbelt så høyt og få til dobbelt så mye- for å bevise at dere også har en plass i denne verden.

Dere vil bli flinke til å kjenne igjen en spydig kommentar kamuflert med humor eller en stygg bemerkning vil bli understreket som en rett til å ytre seg fritt.

Men en dag vil dere også ta til motmæle, møte motstand og lære at det hjelper å si ifra. Dere vil få noen til å skjønne hvor farlige holdninger kan være. Noen vil ikke lytte til dere, men vit at dere er en del av prosess. Dere vinner ikke kampen i dag, men kanskje en dag. For dere har nå sådd et viktig frø om at verden er ikke svart/hvitt. Dere har gjort et dytt i motsatt retning.

Dere vil lære at hatet blir mindre når man lærer hverandre å kjenne. Dere vil bli heiet på av mennesker som tror på dere. Dere vil få respekt når dere gir respekt. Dere forstår at vi er alle mennesker og svare hat med kjærlighet.

Dere skal ikke trenge å svare for andre enn dere selv eller forsvare dere mot andres handlinger eller andres antakelser om dere.

Dere skal ene og alene eie deres egne og unike historie.

Når det kommer til Covid-19 og hva som faktisk hjelper: Beskytt sårbare grupper (eldre, mennesker med dårlig immunforsvar++) med å vaske hendene deres.