Bli med på manuskurs med Tor Fagerland! En unik sjanse!

Posted by in Hverdagen, Kultur, Musikk

“Nøkkelen å forbli ung i sinnet er å jobbe med barn og unge, Linda, ” sier en entusiastisk Tor Fagerland. Det er ingen over, ingen ved siden av. Det er ingen som Tor. For det er Tor som oppdager KulturKlovnene i 2012, tar oss under vingene og inn i varmen på Operaen. Uten han hadde kanskje KulturKlovnene bare fortsatt å være et venneprosjekt. Vi hadde kanskje aldri nådd en profesjonell scene. Det hadde vært vanskelig å holde koken i KulturKlovnene, og hele greia hadde kanskje bare dødd ut med tiden. Vi vet ikke, men vi vet at Tor har åpnet mange dører for oss og har siden engasjert seg i vårt arbeid med å fremme mangfoldig scenekunst.  I høst skal han i regi av KulturKlovnene holde kurs innenfor manus for scene. Dette er så vidt vi vet første gang han holder et slikt kurs! Nå har DU muligheten til å jobbe med en legende i norsk kulturliv.

“Vi er formidlingskåte. Vi må bare si det som det er.” Tor ler høyt. Vi sitter på Sentralen og planlegger høstens store nye prosjekt – et manuskurs med undertegnede. Med støtte av Landsrådet for Barne- og ungdomsorganisasjoner(LNU) er dette KulturKlovnenes nyeste satsning å fremme flerkulturell scenekunst. Vi ønsker rett og slett å skape flere forfatterspirer, spesielt rettet mot uorganiserte ungdommer. Og det blir ingen lett jobb. Hvor skal vi finne dem?

Tor er virkelig stjerna. Tidligere sangsolist ved Den Norske Opera og har blant annet hundrevis av kvelder som Grev Boni i Csardasfyrstinnen, og blir kalt Operettekongen. Han får mange tenorroller som Tamino i Tryllefløyten og Martin i Anne Pedersdotter. Han synger tittelrollen i Brittens Albert Herring, Danilo i Den Glade enke og fascisten Niels i Et fjelleventyr. Ikke bare er hans stemme magisk, men selveste Thorbjørn Egner skal til og med ha valgt Tor til å spille Jesper fordi hans pene utseende. Men hans største styrke og lidenskap ligger i formidlingen. Ord har alltid vært viktig for Tor.

Kurset vi skal holde i høst vil være rettet mot ungdommer med ønske om å dele historier med omverden. På kurset vil vi finne inspirasjon ved å gjennomgå tekster som har blitt realisert for scene, øke kreativiteten og skape skrivelyst blant deltagerne. I løpet av 5 kvelder i perioden 25. september til 13. oktober får du innføring i manusskriving og regissørens arbeid med skuespillere. I forkant av kurset skal du ha forberedt deg noe. Vi skal gi deg tilbakemelding på arbeidet ditt, hjelpe deg til å utvikle historier som funker på en scene og gi deg et innblikk i hvordan det er å jobbe med skuespillere. Meningen er å gi deg verktøy til å skrive manus til scene. Til slutt vil vi sette opp en forestilling med utvalgte manuser fra kurset.

“Diksjon, Linda! Det er noe vi kan bli bedre på!”, sier Tor til meg som ung regissør. Det er bare noen få dager igjen før premieren til musikalen “Under Samme Himmel”. Vi har tusen andre ting vi skal gjøre, men dette er viktig å prioritere for han. Om ikke det viktigste. Tor drar med seg hovedrolleinnhaverne og forsvinner inn i bakrommet. “Tekstforståelse betyr alt. Ingen formidling uten det.” Tor er tydelig på hva han mener og hva han vil. Og mannen har peiling. Han har skrevet manus for scener og vært produsent for over 100 ulike produksjoner på Operaens nye scene for barn og ungdom på Vestbanen, Musikkteatret.  Noen mennesker brenner så intenst for det de gjør, at varmen når milevis av gårde. KulturKlovnene får ikke takket Tor nok for all den kjærligheten og støtten vi har fått gjennom alle disse årene. Vi er ufattelig glade i han <3

Vi håper mange griper tak i denne unike muligheten og deltar på kurset! FØRSTE MANN TIL MØLLA!