Barnemat å lage barnemat!

Posted by in Helse, Hverdagen

Jeg ønsker med dette innlegget å slå et slag for mer hjemmelaget mat for babyer. Tenk at dette skulle komme fra ei som måtte ringe venninna si for å spørre om hvordan man hakker løk! Det er verken skummelt eller vanskelig. Det er overraskende lett å lage barnemat!

En studie gjort av Universitetet i Agder viser at foreldre som lager mer hjemmelaget mat for barna fører til at barna har mer av det «gode» kolesterolet, HDL-kolesterolet, og vitamin D enn andre barn. Her er oppskriftene de brukte under studien:

I en britisk studie viser at ferdigmat på glass er bedre på kalori- og fettinnhold mat enn hjemmelaget mat, men dette er basert på britisk kosthold som er mer fettrikt enn det norske. Den viser også at hjemmelagede oppskrifter er bedre på fiskeretter enn barnemat. En annen ting er at i ferdigmat er det ofte flere grønnsaker most sammen mens barn bør få prøve de hver for seg slik at de vet hva de spiser og kan bli vant til smaken.

Det ser ut som det å variere mellom ferdigmat og hjemmelaget mat kan være bra. Ikke minst mye billigere å lage fra bunnen i det lange løp enn ferdigmat!

Jeg begynner å sjekke ingrediensene i alle matvarene 

Jeg fullammer, og Henning har siden fødselen slitet med magen. Jeg har ikke vært særlig bekymret siden han legger på seg fint og er til den dag i dag enda ikke helt overbevist over at det skyldes matallergi, men både barnelege og helsesøster anbefaler å kutte ut melk i kostholdet mitt for å se om det bedrer seg. Jeg setter dermed i gang med elimineringsmetoden og ser etter mat uten melk i! Noe som viser seg å være fryktelig tidskrevende og vanskelig: hver eneste ting jeg legger i handlekurven måtte sjekkes! Jeg blir tvunget til å være mer bevisst på ingrediensene i varene vi kjøper i dagligvarebutikken. Dette holder jeg på i flere måneder og føler at det hele blir nokså tungvint! For å gjøre det “enkelt” for meg selv begynner jeg rett og slett å lage maten fra bunnen av. Jeg baker til slutt også brødet selv det er melkespor i det meste.

Det blir ikke den store forskjellen for Henning med en mamma på melkproteinfri diett, men heldigvis vokser han forventet det fra seg. Jippi! Hele greia fører til at jeg begynner å lage hans faste føde fra bunnen av.

Selv om mine skills på kjøkkenet bedrer seg et par hakk etter 8 måneder i permisjon er jeg absolutt ingen kokk, men har i løpet av denne korte tiden erfart følgende:

  • Det er latterlig enkelt å lage barnemat
  • Henning ELSKER maten han får servert

Yay! En stor seier for en som aldri har likt seg på kjøkkenet!

Tidlig intervensjon

Industrifremstilt babymat er i seg selv ikke et dårlig alternativ, men det er å være bevisst på hva maten inneholder og mengden av maten vi gir spebarn og når de blir eldre. Som lege oppfordrer jeg ofte mine pasienter til å ha en sunn livsstil, men har egentlig aldri reflektert selv over min egen siden jeg har tenkt at jeg spiser stort sett “riktig”. Dette er ikke helt sant. Dessuten går ikke dette bare utover mannen min og meg lenger, men også det lille barnet vi har satt til verden. I følge Martin Yeomas, professor i eksperimentell psykologi og matpreferanser ved University of Sussex i Storbritannia, blir barn som vant til å spise usunn mat vant til den smaken og vil foretrekke den. Det er fordi vi holder oss stort sett til det vi kjenner i stedet for å utforske nye smaker. Videre endrer tankene våre seg gjennom hele livet, og derfor vil minner om mat fra barndommen ha en stor effekt på valget vårt av mat som voksne.

Nøkkelen til fremtidens fedmeproblemer ligger kanskje i å råde barn til å spise mer frukt og grønt.

Jeg føler et stort ansvar for å danne grunnlaget for hans matvaner.

Bestemmer meg for at det er like greit å gjøre noe med dette så tidlig som mulig slik at Henning får gode assosiasjoner til sunne råvarer! For i den store verden der ute vil det være mer enn nok av fristelser – mat med for mye fett, for mye salt og for mye sukker. Sju av ti nordmenn er overvektige, og sykdommer relatert til livsstil forårsaker mellom 70 og 80 prosent av norske dødsfall. Vi er blitt en feilernært nasjon!

Matindustrien kan være nokså kynisk så jeg føler at jeg fører en kamp mot en hel industri her.

Visste du at Nestlé boikottes i 20 land på grunn av sin aggressive markedsføring av barnemat? Det er brudd på World Health Assembly markedsføringsregler og fører til barns død og lidelse rundt om i verden.

Skape matglede 

Det er en grunn til at de kommersielle aktørene bruker millionvis av penger på å markedsføre positive koblinger til sine produkter. Hvorfor tror du vi sier: “Nå skal vi kose oss med litt sjokolade og potetgull!”. Eller kvikklunsj til skituren, godis på kinoen eller familiehygge på McDonalds.

De har klart å gi oss gode assosiasjoner til de usunne produktene deres. Disse forbindelsene er sterke i hjernen vår og fristelsene er derfor umotståelige.

Tenk hvis vi hadde klart samme tilnærming med sunn mat! For en matrett kan være så sunn som den bare vil, men har ingen nytte hvis ikke noen vil spise det. Viktig å skape ekte matglede rundt sunne alternativer!

Jeg forsøker å få Henning til å smake på mest mulig slik at han blir vant til forskjellige smak og liker å tro at det er ikke ren flaks at Henning nyter maten han får her hjemme. Det er utrolig søtt når han smiler og lager Mmmm-lyder når han spiser most fisk eller brokkoli! For han er dette skikkelig god mat! Du kan prøve selv og kanskje blir du overrasket over responsen du også! Her er en annen side med fin info om barnemat og flere oppskrifter 🙂

 

Lykke til!

Ps. Her er en brødoppskrift av Maria Skappel  som jeg har blitt veldig glad i. Nesten eltefritt og kjempe godt!