Veien til en av Norges beste scener!

Posted by in Eventyr, Jobb, Kultur

Vi savnet et flerkulturelt miljø for scenekunst
– Dere er sprøe, sa folk. – Hvorfor gjør dere dette? Hvor finner dere driven til å holde på med dette når dere alle er i fullstidsstudier eller jobb?

Tja, si det. Hvordan startet det hele? Det var en høstkveld i 2009. Jeg hadde invitert noen venner av meg over på middag. Vi var studenter med flerkulturell bakgrunn ved NTNU eller HiST og skulle bli lege, arkitekt, sivilingeniører og lærer. Vi var i tillegg alle interesserte i scenekunst. Men hvorfor valgte ingen av oss dette som yrke?

Den kvelden kom vi frem til at vi savnet et flerkulturelt miljø for scenekunst i Trondheim. “Skal vi sette opp en konsert?”, spurte jeg dem. KulturKlovnene ble til og 7 måneder senere arrangerte vi en utsolgt veldedighetskonsert i samarbeid med SOS barnebyer på en av Trondheim fineste konsertarenaer, Olavshallen. Dette ble starten på noe større enn det vi hadde forestilt oss. Siden da har vi ekspandert oss utenfor Trondheims grenser. I dag er vi en non-profitt organisasjon som utvikler og produserer teaterstykker, musikaler og konserter. Vi er nyskapende og har som mål å skape mangfoldig, kreativ og grenseløs scenekunst. KulturKlovnene likestiller prosess og resultat i alle ledd i våre prosjekter. Vi legger til rette for at hver enkel skal kunne utvikle seg, og det er det vi oppnår sammen som teller. Vi har skyhøye forventninger samtidig som vi gir stor frihet under ansvar.


Min første musikal da jeg var 15 år

Hvordan starter det for meg? Jeg skriver allerede mitt første teaterstykke rundt 13-årsalderen. Det er en absurd kombinasjon av klassikeren Per Gynt og såpeserien Hotel Cæsar. På siste året mitt på ungdomsskolen regisserer jeg min første musikal, får toppkarakter og stykket blir satt opp på skoleavslutningen. Så slutter jeg helt å skrive og komponere. Gnisten forsvant.

Det tar mange år før jeg lager musikk igjen. I 2010 sitter jeg smånervøs i lobbyen på Den Norske Opera & Ballett. Jeg har nemlig blitt invitert av produksjonssjef Tor Fagerland til å legge frem prosjektet vårt. Jeg har med meg et førsteutkast av manuset, en demolåt og absolutt ingen penger. “Jeg kjenner meg igjen i dere. Drevet av ren lidenskap,” sier Tor Fagerland. Den kunstneriske siden av meg forsvant vel kanskje aldri. Uansett hvor mye jeg fortrengte den eller ignorerte den, så finner den meg igjen.

Resten er historie. KulturKlovnene bestående stort sett av ungdommer med minoritetsbakgrunn setter opp en nyskrevet musikal av Ky Tran og meg på en av Norges beste scener i 2012. Hvem kunne tro at dette kunne skje? Et ukjent stykke som er skrevet av ukjente sangskrivere/komponist med ukjente skuespillere. Mot alle odds, selger vi fulle hus og får overvelmende respons.

Prosessen minst like viktig som resultatet
Det høres kanskje ut som et eventyr, ikke sant? Jeg kan fortelle at det var alt annet enn lett. Det stod en hardtarbeidende gjeng som jobbet frivillig i nesten 2 år bak produksjonen. Det var mange opp- og nedturer. Vi hadde presset grensene, bevegd oss ut på ukjent terreng og fallhøyden var stor. Men veien blir til mens man går. Læringskurven har vært bratt. Jeg er så heldig at jeg har blitt kjent mange gode og dyktige mennesker. Det er selvfølgelig alltid noe som kunne ha blitt gjort annerledes, men jeg har lært å verdsette prosessen mer og mer og er kjempe stolt over resultatet vi har oppnådd sammen.

I det siste året har jeg begynt å jobbe med barneteater. Vi arrangerer workshop for barn og ungdommer i Oslo for å flere interessert i sang, dans og teater.KulturKlovnene har hatt småproduksjoner, og jeg har regissert musikaler for barn i både Trondheim og i Kambodsja. Det føles riktig og godt å kunne bidra til å gi barn mestringsfølelse gjennom scenekunst. Jeg blir like stolt og kry hver gang noen av dem har gjort fremgang. Jeg er blitt mer bevisst på mine dårlige sider, blitt tryggere på meg selv og trives med å være kreativ og musikalsk gjennom KulturKlovnene.

Operaen satser på oss igjen
I dag fikk vi vite at KulturKlovnene skal sette opp enda en musikal på Scene 2 på Den Norske Opera & Ballett 6., 7. og 8. februar 2015. En stor anerkjennelse for oss å bli tatt inn i varmen i Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon! Vi har vår første audition til helga. Jeg gleder meg kjempe mye til å begi meg ut på et nytt eventyr; på godt og vondt med KulturKlovnene!

Vær uredd og våg å ta sjanser! Kanskje jeg ser deg på audition?