Trondheim sier nei,takk!

Posted by in Helse, Politikk

Høringsutkastet fra Helse- og omsorgsdepartementet legger opp til at det er kommunene som avgjør om de vil inngå avtaler med fastleger som reserverer seg. Idag behandlet Trondheim bystyre saken og det var overveldende flertall mot regjerings forslag om reservasjonsrett.

Her er mitt korte innlegg under dagens bystyremøte 30.01.14:

“Ordfører. Bystyre.

Har Erna Solberg møtt kvinnen som sitter på legekontoret med kanskje et av livets vanskeligste valg? Det har jeg som lege. Å gjemme seg bak argumentet at regjerings endringsforslag er til kvinners beste fordi hun vil møte et klart og tydelig helsevesen provoserer meg.

Ordfører, ingen kan forutse hva som skjer i fremtiden, og det er urimelig å kreve at kvinnen skal ta hensyn til dette når hun velger fastlege på et tidligere tidspunkt. Det er heller ikke sånn at kvinnen som tar abort, ikke lenger vil ha behov for fastlegen sin etter å ha utført abort.

Istedenfor å legge mer til rette for å vanskeligstilte kvinner som ønsker abort, legitimerer Høyre lovfestet rett til å utsette abort.

Istedenfor å kjempe mot ethvert forsøk på uthuling av abortloven, velger Høyre, på et meget udemokratisk grunnlag, å inngå en avtale om å innføre reservasjonsmulighet i bytte mot støtte i Stortinget for andre saker.

Istedenfor for å gjennomskue abortmotstandere, blir de deres mikrofon.”

Bystyret vedtok med 64 mot 3 stemmer om å ikke åpne for reservasjonsrett og bør med dette sende et sterkt signal til regjeringen.